Terug naar Blogs
Hans Bergs over zijn rol als IT Project Manager

In gesprek met Hans Bergs over zijn rol als IT Project Manager bij Bleckmann

Bleckmann is sinds 1862 uitgegroeid van distributeur in de textielindustrie tot een logistieke partner van wereldklasse voor vele internationale mode- en lifestylemerken. Door middel van datagestuurde supply chain-oplossingen realiseert de multinational een duurzame bedrijfsgroei van grote namen als Superdry, Gymshark en Abercrombie & Fitch. 

Dit alles is mogelijk doordat alle processen achter de schermen zijn gestroomlijnd en worden gecontroleerd door IT-professionals. Een van hen is Hans Bergs, die enkele maanden terug via Tergos bij Bleckmann is begonnen als IT Project manager. Het is tijd om Bleckmanns ‘brug tussen warehousing, klanten en het sales departement’ naar zijn eerste ervaringen te vragen. 

Hans, waarom ben je bij Bleckmann gestart als IT Project Manager? 

Vooral het potentieel als internationaal bedrijf met een groot klantenbestand. Toekomstgericht is Bleckmann echt een hele interessante werkgever met veel perspectief op een langer dienstverband.

Functiespecifiek merk ik dat ik dit al veel langer had willen doen. Als IT Project Manager bij Bleckmann manage ik de opmaak, testing en implementatie van nieuwe (WMS) applicaties. Ik vorm de schakel voor de volgende stap, omdat je het fundament legt waarop doorgebouwd kan worden. Achter de schermen zet ik zaken op zodat we de beloften van onze klanten aan hun afnemers helpen waarmaken. 

Wat houden deze beloften in? 

Zodra sales mij in contact brengt met een klant, achterhaal ik wat de klant van ons verwacht zodra diens webshop is opgezet. Denk aan zaken zoals via welk platform het moet draaien, op welke manier de goederen verwerkt moeten worden, wat er op de pakbon moet staan en hoe het retourlabel eruit komt te zien. Vervolgens verzorgen we dan de volledige setup, met name dat de webshop linkt met ons WMS-systeem.  

Op het moment dat alles volledig getest en operationeel is, spelen we het door naar productie. Hier stopt het niet, want we blijven natuurlijk constant checken of alles nog goed werkt. Als er zich een error voordoet, handelen wij direct om deze te elimineren.  

Kun je een voorbeeld noemen? 

Neem bijvoorbeeld Superdry, een klant bij ons. Die hebben alles wat zij aanbieden bij ons gestockeerd. Wij doen hiervan de supply chain, dus zij zorgen dat hun goederen bij ons toekomen en wij doen de rest. Zo controleren en verdelen we het assortiment op maat en seizoen, ofwel in bulk of piklocaties, afhankelijk van B2C of B2B. Vervolgens verzorgen wij alles wat er in dit proces nodig is, zoals labels printen, maar ook onderhandelingen met carriers, tot op het punt dat bijvoorbeeld een PostNL de order op komt halen.  

Wat maakt dit zo uitdagend? 

In mijn functie moet ik voortdurend alert zijn op het feit dat er in het proces altijd iets fout kan gaan. Om deze reden is het belangrijk dat ik alle programma's ken, zodat na kan gaan waar een fout zich specificeert.   

Het is essentieel om te weten welke programma’s je moet gebruiken om na te lopen wat wel en niet werkt. Om te weten naar welk onderdeel van je programma je kunt gaan om één specifieke fout op te sporen en recht te zetten. IT-wise kan dit op 1001 manieren verschillen. Van een slash in de code, tot een verkeerde instelling, etc. Dit zijn zaken die je alleen maar kunt weten door te doen en praktisch bezig te zijn.  

In hoeverre heb je als IT Project Manager al specifieke IT-ervaring nodig? 

Dit valt wel mee. Ik had een heel ander beeld van de IT-ervaring zoals deze in andere functies nodig is. Wij werken nu met SQL, waarin wij veel informatie verwerken om bijvoorbeeld een carrier of merch route, etc., te achterhalen. Hiervoor moet ik dan wel de juiste zoekopdracht in kunnen vullen, maar ik hoef geen programma van A tot Z uit te kunnen schrijven. 

En vereist de functie enige affiniteit met fashion? 

Nee, het maakt voor mij niet per se uit op welke markt ik mij richt. Natuurlijk kan klantcontact met een specifiek merk zo zijn voordeel hebben als je de artikelen ook mooi vindt, maar voor mij is het veel belangrijker dat ik weet dat deze industrie een potentieel heeft. Welke goederen wij hanteren is voor mij dan ook niet belangrijk. Zolang ik maar genoeg feedback krijg over de tevredenheid van de klant. 

Welke vaardigheden heb je nodig om het verschil te maken in jouw functie? 

Als IT Project Manager bij Bleckmann moet je vooral weten hoe het logistieke proces in elkaar steekt en hoe het WMS werkt. Hiervoor moet je nieuws- en leergierig zijn, en dien je communicatief vaardig genoeg te zijn om vragen te kunnen en durven stellen. Verder heb je analytisch- en probleemoplossend vermogen nodig. Je moet wel willen en kunnen zoeken naar duurzame oplossingen voor terugkerende vraagstukken en problemen. Met andere woorden moet je dus gedisciplineerd genoeg zijn om niet zomaar de handdoek in de ring te gooien. Uiteindelijk krijg je wel een project toegewezen dat je op moet zetten om volledig ownership over te nemen.

Wat voor persoon zou eenzelfde vacature kunnen vullen? 

Binnen Bleckmann hechten we veel waarde aan wie je als persoon bent. Ik denk dat je naast ruimdenkend, klant georiënteerd en probleemoplossingsgericht ook een echte teamspeler moet zijn als projectmanager. In deze rol werk je nooit alleen, dus je moet kunnen vertrouwen op een ander. Je zal over verschillende afdelingen werken en in contact staan met personen die allen over een ander niveau qua technische IT-kennis of business expertise beschikken. Uiteindelijk is alles wat je doet georiënteerd op het beste en meest efficiënte resultaat voor de klant. Dit bereik je alleen door als team samen te werken en je expertise te delen.

Kun je vanuit jouw expertise met ons delen hoe een ander ook zo’n mooie uitdaging vindt? 

Niet, in mijn beleving, want de uitdaging vond mij. Ik kreeg dankzij Vincent Slaets van Tergos voor de allereerste keer via LinkedIn een aanbod aangeboden dat 100% past bij mijn profiel. Ondanks dat ik niet zo actief ben op de netwerksite, heeft Vincent mij in zijn zoektocht kunnen vinden op specifieke zoekwoorden. Denk hierbij aan mijn logistieke achtergrond, mijn functie als Team Manager en mijn ervaring met WMS. Wat ik dus wel als tip mee kan geven is om je profiel up-to-date te houden met branche specifieke woorden, de website van Bleckmann in de gaten te houden of contact opnemen met Vincent Slaets van Tergos. 

Hoe verliep de samenwerking met Vincent Slaets van Tergos? 

Onze samenwerking verliep zeer vlot. Na ons eerste gesprek over het project heeft Vincent mij voorgesteld bij Bleckmann. Al snel kreeg ik terugkoppeling voor een sollicitatiegesprek, waarna Vincent mij specifiek wat tips and tricks heeft gegeven over de gespreksstijl van de beslissingsbevoegde bij Bleckmann, die erg to the point is. Mede hierdoor heb ik ons gesprek, dat maar 40 minuten duurde, mijn sterke punten goed benadrukt.  

Na dit gesprek hadden beide partijen een uitstekend gevoel, en gingen we over tot de praktische zaken. Na 1 à 2 dagen liet Bleckmann weten dat zij potentie in mij zien en zo was de deal snel beklonken. Overigens is Vincent mij ook nog blijven volgen, door bijvoorbeeld polshoogte te nemen om er zeker van te zijn dat Bleckmann zich hield aan de afspraken die op voorhand waren afgesproken. 

Wat maakt Vincent zijn benadering anders dan anderen? 

De communicatie is open en eerlijk, en je weet meteen waar je aan toe bent. Zelf had ik niet eerder contact met iemand die zo goed luistert naar mijn verhaal. Zo kreeg Vincent goed helder welke bagage ik in mijn rugzak heb en wat ik bij kan dragen in deze rol. 90% van hoe Vincent de functie van IT Project Manager op voorhand heeft geschetst, klopt ook met de realiteit. 

Daarbij besefte ik in eerste instantie niet hoe weinig voldoening ik destijds eigenlijk haalde uit het werk bij mijn vorige werkgever. Vincent heeft mij goed duidelijk kunnen maken dat ik in mijn functie als IT Project Manager bij Bleckmann kan groeien en het meeste uit mezelf kan halen.  

Hoe ervaar jij dan jouw eerste maanden bij Bleckmann? 

Algemeen is de organisatie zeer behulpzaam. We denken vooruit en weten waar we heen willen met een bepaald toekomstbeeld. Iedereen onderneemt zo veel mogelijk om dit in stijgende lijn te realiseren. De communicatie is vrij open, collegiaal en no nonsens. Al mijn collega’s proberen ervoor te zorgen dat ik mij thuis voel en dat mijn opleiding zo goed mogelijk verloopt. Ik krijg de tijd om te leren en de mogelijkheid om fouten te maken. De kantoortijden zijn ook flexibel, wat perfect is voor mijn vaderschap en crossfit-hobby. Zolang iedereen zijn of haar verantwoordelijkheden maar nakomt. 

Waar is voor jou de meeste groei in te behalen bij Bleckmann? 

Mijn ambitie is zoveel mogelijk kennis vergaren, en deze inzetten om niet in de hoogte te groeien, maar in de breedte, om ervoor te zorgen dat zij er ook beter uitkomen. Met ‘in de breedte groeien’ doel ik op kennis opdoen, waar men in de hoogte de ladder beklimt. Ik ben ervan overtuigd dat als ik de programma’s in mijn vingers heb, ik vanzelf op grotere projecten over kan stappen.